• Wierselaan 113, 3433 ZS Nieuwegein
  • 030-65 79 581
  • info@vrevia.nl
Over Vrevia
You are here: Home \ Over Vrevia

Korte historie van de verbinding over water tussen Vianen en Vreeswijk

Langs de Lek Voet- en fietsveer Vrevia

De leukste manier om van Vreeswijk naar Vianen te gaan (of omgekeerd), is met het Vrevia-voet-en fietsveer. Je hebt op het pontje een prachtig uitzicht over de Lek, op de Oude Lekbrug en op de bruggen van de A27 en de A2. Zowel aan de Vreeswijkse kant als aan de Vianense kant staan genoeg bankjes waar je heerlijk kunt zitten om over de rivier te staren en te genieten van het uitzicht en de schepen die voorbij varen. 

Het voet-fietsveer is toegankelijk voor voetgangers, fietsers. Scootmobiel, rolstoelen, duo-fietsen en tandems zijn welkom, maar brommers en scooters met een geel kenteken mogen er niet op. Voetgangers betalen 80 eurocent per overtocht, fietsers betalen 1,20 euro. Het veer wordt veel gebruikt door scholieren uit Vianen en omliggende dorpen die in Nieuwegein naar de middelbare school gaan. Zij kunnen voor 40 euro het gehele jaar op schooldagen van de pont gebruik maken.
Vooral in de lente en de zomer kan het aardig druk zijn, want in de omgeving van Vreeswijk en Vianen liggen veel mooie fiets- en wandelroutes. De wandelroute langs de Lek naar recreatieplas ‘De Put’ is er daar één van. 

Als je aan de Vianense kant bent aangekomen, zie je meteen aan je linkerhand pannenkoekenboerderij De Ponthoeve. Het ligt in de uiterwaarden van de Lek en je hebt er een mooi uitzicht over de rivier en de omgeving.

In de zomermaanden, van begin juli tot medio september, vaart het veer ook ‘s avonds nog een paar uur door, tot half negen. Dan maken veel recreatiefietsers gebruik van het pontje. Vrevia is een van de druktste veren in de regio, met meer dan 120.000 passagiers per jaar!

Eind december 2019 vond een bijzonder evenement plaats: het drijvende afmeerponton aan de kant van Vianen werd voor een onderhoudsbeurt overgebracht naar de Museumwerf in Vreeswijk. Daar moesten een paar stevige kranen aan te pas komen!

Contactgegevens:

Stichting Vrevia

Wierselaan 113

3433 ZS  Nieuwegein

telefoon: 030-65 79 581 (kantoor)  06-33975041 (pont)

mail: info@vrevia.nl

Kamer van Koophandel: 30174818

BTW-nummer: NL810080795B01

Directie:

Jack R. Grondel

Coordinator:

Volkert Münzebrock

Bestuur:

Paul Reusch, voorzitter

Guus Delen, penningmeester

Gerard Rikhof, secretaris

John Vegter, lid

Ad van Kleef, lid